Business is booming.

With average bills set to hit £4,427 in April, should you fix your energy deal? 

Nu de energierekeningen nog hoger worden dan gevreesd, vragen veel angstige klanten zich af of ze zich aan een vaste deal moeten vastklampen.

Experts waarschuwden gisteren dat een gemiddeld huishouden £ 3.582 per jaar zal betalen wanneer de prijsplafond in oktober stijgt. De gemiddelde jaarlijkse rekeningen zullen dan naar verwachting volgend voorjaar pieken op een verwoestende £ 4.427 per jaar.

Op dit moment is er geen enkele vaste deal beschikbaar die goedkoper is dan het huidige prijsplafond van £ 1.971.

U bespaart dus op korte termijn zeker geen geld door nu al vast te leggen.

Stick of switch?  Money Mail vraagt ​​de experts om u te helpen het allemaal uit te werken

Stick of switch? Money Mail vraagt ​​de experts om u te helpen het allemaal uit te werken

Maar als de rekeningen blijven stijgen, denken sommigen dat een vast tarief hen misschien kan beschermen tegen verdere pijn.

Het probleem is dat veel van de aangeboden vaste deals gewoonweg oogstrelend zijn.

Een klant met energiegigant Octopus kreeg onlangs een duizelingwekkende £ 10.032 voor een deal van 12 maanden.

Hier vraagt ​​Money Mail de experts om u te helpen bepalen of u blijft of overstapt…

WANNEER ZULLEN DE REKENINGEN STIJGEN?

Ongeveer 22 miljoen huishoudens gebruiken nu het standaard variabele tarief van hun leverancier, dat wordt beschermd door een prijsplafond. Dit betekent dat hun provider niet meer per stroomeenheid kan vragen dan wat wordt gedicteerd door waakhond Ofgem.

Maar nu de groothandelsprijzen voor energie enorm stijgen in de nasleep van de oorlog in Oekraïne, stijgt het plafond gestaag.

En waar de toezichthouder het voorheen twee keer per jaar instelde, kondigde Ofgem vorige week aan dat het het nu elke drie maanden zou veranderen.

De toezichthouder zei dat het vaker herzien van het prijsplafond zal helpen de chaotische energiemarkt te stabiliseren en het risico op verdere leveranciersstoringen te verkleinen.

Maar het betekent ook dat hogere prijzen vaker aan klanten worden doorberekend.

Dr. Craig Lowrey, principal consultant bij analisten Cornwall Insight, voegt toe: ‘Velen vinden de wijzigingen die Ofgem heeft aangebracht in de hedging-formule, die hebben bijgedragen aan de voorspelde stijging van de rekeningen, misschien onverstandig in een tijd waarin zoveel mensen het moeilijk hebben. ‘

De limiet is dit jaar al gestegen van gemiddeld £ 1.277 naar £ 1.971.

Nu voorspelt Cornwall Insight dat het zou kunnen stijgen naar £ 3.582 in oktober, £ 4.266 in januari en £ 4.427 in april.

Dit zou een typische maandelijkse rekening opdrijven van £ 164 naar £ 298 en vervolgens naar £ 355 voordat het weer stijgt naar £ 369.

Martin Lewis, oprichter van MoneySaving Expert, bestempelde de aankondiging als ‘tragisch nieuws’ en voegde eraan toe dat de stijgingen ‘voor miljoenen onbetaalbaar’ zullen zijn.

Het zou ons £ 4.874 per jaar kosten om het te repareren

Theo en Liane Shantonas zouden hun rekeningen met 125 procent zien stijgen als ze zouden overstappen op het vaste tarief van British Gas voor een jaar.

Het Londense stel, dat de standaard variabele deal van de energiegigant heeft, betaalt momenteel £ 180 per maand om hun rijtjeshuis met drie slaapkamers te verwarmen.

Maar toen Theo inlogde op zijn account om te zien welke vaste opties er waren, kon hij de prijzen niet geloven.

Theo en Liane Shantonas zouden hun rekeningen met 125% zien stijgen als ze hun deal zouden sluiten

Theo en Liane Shantonas zouden hun rekeningen met 125% zien stijgen als ze hun deal zouden sluiten

Theo en Liane Shantonas zouden hun rekeningen met 125% zien stijgen als ze hun deal zouden sluiten

Het British Gas-tarief, vastgesteld tot oktober volgend jaar, zou hen £ 4.874 per jaar kosten, of £ 406 per maand.

Theo, 30, zegt: ‘Ik vind het manipulatief van British Gas om zoveel te vragen voor een vaste deal, vooral omdat de uitstapvergoeding 200 pond zou bedragen.’

Het stel, dat een zoontje van twee en een dochtertje van vijf maanden heeft, maakt zich al zorgen over hun financiën.

En Liane, 27, gaat mogelijk eerder terug aan het werk van zwangerschapsverlof om hun gezinsinkomen te verhogen.

Theo, werkzaam bij een drukkerij, zegt: ‘Mijn vrouw en ik zijn in feite uit de fixed-deal markt geprijsd.

‘We konden het ons op dit moment niet veroorloven om tegen een van de prijzen op de markt te fixeren.’

HOE WERKEN VASTE DEALS?

Als u vastzit aan een vast tarief, betekent dit dat de prijs per stroomeenheid gedurende een bepaalde periode hetzelfde blijft – meestal een of twee jaar.

Vaak blijft ook het vaste dagtarief – dat de administratiekosten dekt – staan. Het betekent niet dat u zoveel stroom kunt gebruiken als u wilt zonder meer te betalen. Maar het betekent wel dat u dezelfde tarieven in rekening wordt gebracht, ongeacht wat er met de groothandelsprijzen gebeurt.

In het verleden was het altijd logisch om voor een vaste deal te kiezen, omdat deze doorgaans veel goedkoper waren dan een standaardtarief met een beschermd prijsplafond. Dit is niet langer het geval. Leveranciers weten dat de groothandelsprijzen naar verwachting nog een tijdje zullen stijgen en hebben daarom de kosten van vaste deals verhoogd.

Het betekent dat de meeste veel duurder zijn dan de huidige prijsplafond.

De situatie is zeker verontrustend Liam Lewis, een NHS-medewerker uit Bournemouth, die zijn rekeningen omhoog zou zien schieten van £ 1.655 naar £ 3.834 per jaar als hij een vaste deal van 12 maanden aangaat.

Hij en zijn vrouw Alice, een parttime NHS-verpleegster, betalen al £ 100 per maand – £ 60 meer dan vorig jaar rond deze tijd.

Dus het paar was stomverbaasd toen ze zagen dat de laatste offerte voor een vaste deal hun maandelijkse betalingen zou verdrievoudigen tot £ 300.

Het echtpaar, dat met hun 19 maanden oude zoon Arlo in een twee-onder-een-kapwoning woont, heeft het flexibele tarief van energiereus Octopus.

Maar ze zijn nu zo bezorgd over stijgende rekeningen dat ze niet zeker weten of ze een dure deal moeten sluiten of blijven.

Liam, 38, zegt: ‘We hebben een jong gezin en de kosten voor kinderopvang zijn dit jaar al voor de tweede keer verhoogd. Het is moeilijk te zien waar we dit extra geld vandaan gaan halen’

Experts waarschuwen dat vaste tarieven vaak gepaard gaan met hoge uitstapkosten als je vroeg wilt vertrekken

Experts waarschuwen dat vaste tarieven vaak gepaard gaan met hoge uitstapkosten als je vroeg wilt vertrekken

Experts waarschuwen dat vaste tarieven vaak gepaard gaan met hoge uitstapkosten als je vroeg wilt vertrekken

WELKE AANBIEDINGEN WORDEN AANGEBODEN?

Tarieven die voor iedereen beschikbaar zijn om op over te stappen, zijn schaars. Leveranciers reserveren ze vaak alleen voor bestaande klanten, in plaats van ze op de open markt te adverteren.

British Gas biedt momenteel bijvoorbeeld een vaste deal van een jaar aan tegen gemiddeld £ 3.811 voor degenen die al op het standaard variabele tarief van de provider zitten. Maar niets voor nieuwe toetreders.

Eon biedt zijn huidige klanten een iets goedkopere deal, die een gemiddeld huishouden £ 3.407 kost. Maar dat is nog altijd 73 procent duurder dan het huidige prijsplafond.

Nieuwe klanten zullen nog meer betalen, gemiddeld € 4.300 per jaar. Dit is £ 2.329 duurder dan de bestaande prijsplafond.

Het is ook £ 718 meer dan wat de prijsplafond naar verwachting zal stijgen in oktober.

Business development manager Natasha Watkins kon haar ogen niet geloven toen Eon haar £ 11.500 citeerde voor een jaar fix – wat haar maandelijkse betalingen zou hebben doen stijgen tot £ 958.

Natasha, 43, die onlangs met pensioen is gegaan bij de RAF en in de buurt van Swansea woont, kreeg de deal vorige week aangeprezen kort voordat ze haar halfvrijstaande huis met vier slaapkamers verliet.

Ze zegt: ‘Ik kan me niet voorstellen hoe de mensen die deze energiebedrijven runnen ‘s nachts slapen als ze zulke hoge prijzen bepalen.’

Utility Warehouse biedt de goedkoopste deal voor alle huishoudens – met een gemiddelde van £ 2.950 per jaar. Dit is nog steeds 50 procent meer dan het bestaande prijsplafond.

Klanten die deze deal willen, moeten zich ook aanmelden voor twee andere aangeboden diensten, zoals een mobiele telefoon, breedband of verzekeringsovereenkomst.

Sommige bedrijven, zoals Shell Energy, hebben helemaal geen vaste tarieven – zelfs niet voor degenen die al bij de leverancier zijn.

Experts waarschuwen ook dat vaste tarieven vaak gepaard gaan met forse uitstapvergoedingen als je vervroegd uit je contract wilt stappen.

Utility Warehouse rekent £ 25 dual-fuel exit fee – dus £ 50 als je zowel gas als elektriciteit hebt.

Ondertussen zou u een rekening van £ 200 krijgen als u 24 maanden bij EDF Energy blijft, met een gemiddelde prijs van £ 3.999 per jaar.

Scott Byrom, van vergelijkingssite TheEnergyShop, zegt: ‘Families moeten op hun hoede zijn om zichzelf vast te houden aan een deal die gepaard gaat met dure uitstapkosten.

‘Leveranciers die ze stellen, weten dat de prijzen de komende jaren kunnen dalen en je wilt niet worden gedwongen om ze te betalen om in de toekomst over te gaan op een goedkoper tarief.’ Ondertussen kunnen klanten met vooruitbetaalde energiemeters – ongeveer 4,5 miljoen huishoudens – helemaal niet vastklampen aan een vaste deal.

MOET U EEN TARIEF VERGRENDELEN?

De volgende prijsplafondstijging in oktober is nog niet bevestigd door Ofgem. En aangezien groothandelsprijzen voortdurend veranderen, zijn voorspellingen van rekeningverhogingen voor verder in de toekomst geenszins gegarandeerd.

Dit betekent dat als je een deal sluit – welke leveranciers hebben geprijsd op basis van de verwachting dat de energieprijzen zullen blijven stijgen – je vast zou kunnen zitten om ver boven het gangbare tarief te betalen als ze later zouden dalen.

Bovendien zullen klanten eerder – en langer – een hoger tarief voor stroom betalen dan wanneer ze zich aan een door de prijsplafond beschermde deal houden.

Joe Malinowski, van TheEnergyShop, zegt dat hij er niet van overtuigd is dat de voorspellingen gerechtvaardigd zijn, en raadt af om over te stappen. ‘Ik zou eerder zeggen dat de voorspellingen te hoog lijken, in de eerste plaats voor oktober’, zegt hij.

‘Het heeft geen zin meer te betalen dan het volgende prijsplafond. Waarom de prijzen van januari betalen in augustus en nu de pijn van hoge tarieven doorstaan?

‘In een stijgende energiemarkt, omdat de cap een achterblijvende indicator is, kun je er altijd beter aan vasthouden omdat je qua prijs achterloopt op de curve.

‘Het heeft pas zin om van de price cap naar een fix te springen als de markt is omgeschakeld en de prijzen dalen.’

Als je een deal sluit, kun je vast komen te zitten om ver boven de gangbare koers te betalen als ze later zouden vallen

Als je een deal sluit, kun je vast komen te zitten om ver boven de gangbare koers te betalen als ze later zouden vallen

Als je een deal sluit, kun je vast komen te zitten om ver boven de gangbare koers te betalen als ze later zouden vallen

Kevin Pratt, energie-expert bij Forbes Advisor, voegt toe: ‘Als de limiet zou vallen – onwaarschijnlijk, maar mogelijk – zou je kunnen worden opgezadeld met een dure deal.

‘Misschien is het belangrijkste punt dat de energierekening van dit najaar, al dan niet gemaximeerd, voor miljoenen huishoudens gewoon onbetaalbaar wordt.

‘De overstap van een variabel tarief dat u zich niet kunt veroorloven naar een vast tarief dat u zich niet kunt veroorloven, verbetert niets.

‘Daarom is voor velen de enige hoop op overheidsingrijpen, misschien in de vorm van een sociaal tarief dat binnen het bereik ligt van degenen die het minst in staat zijn de hoge prijzen te betalen die op komst zijn.’

Het is echter nog steeds de moeite waard om uw account goed in de gaten te houden voor het geval er concurrerende deals opduiken.

Eerder dit jaar kregen Eon-klanten kortstondig relatief goedkope vaste tarieven voor één en twee jaar aangeboden die de moeite waard waren – en er waren geen uitstapkosten.

Volgens berekeningen van MoneySavingExpert op basis van de voorspellingen van Cornwall Insight, zal het gemiddelde huishouden volgend jaar 96 procent meer uitgeven aan rekeningen dan nu het geval is.

Het suggereert dat als u een jaarabonnement wordt aangeboden dat minder dan 95 procent boven uw huidige tariefplafond ligt, het misschien het overwegen waard is.

Sommige links in dit artikel kunnen gelieerde links zijn. Als u erop klikt, kunnen we een kleine commissie verdienen. Dat helpt ons om This Is Money te financieren en het gratis te gebruiken. We schrijven geen artikelen om producten te promoten. We staan ​​niet toe dat een commerciële relatie onze redactionele onafhankelijkheid aantast.

.