Business is booming.

Twitter Whistle-blower Is Set to Testify in Washington

Peiter Zatko, het voormalige hoofd van de beveiliging van Twitter, is gepland om vanmorgen te getuigen voor de Senaatscommissie voor Justitie over zijn explosieve klokkenluidersrapport waarin wordt beweerd dat het sociale netwerk er niet in slaagt gebruikersgegevens te beschermen en kwetsbaar is voor hackers. Zatko, die bekend staat als Mudge, staat centraal in Elon Musk’s juridische strijd om onder de Twitter-deal te komen sinds hij vorige maand naar de beurs ging – en beide partijen zullen de hoorzitting volgen terwijl ze zich voorbereiden op het proces van oktober. In een leuke draai is de aandeelhoudersstem over de verkoop van Twitter aan Musk ook vandaag. Verwacht dat het wordt goedgekeurd.

Musk haalt nu de beschuldigingen van Zatko aan als reden dat hij uit de deal zou moeten kunnen stappen. Rechter Kathaleen McCormick, die toezicht houdt op het proces, oordeelde vorige week dat Musk zijn zaak tegen Twitter kan aanpassen om Zatko’s beweringen op te nemen. De advocaten van Musk hebben Twitter nu verschillende brieven gestuurd waarin Zatko wordt genoemd als een extra reden waarom de deal zou moeten worden afgeblazen. De eerste zei: dat Twitter de claims van Zatko had moeten onthullen in een effectenaanvraag, en dat als Twitter een FTC-toestemmingsbesluit schendt, zoals Zatko beweert, het bedrijf de voorwaarden van de deal zou kunnen schenden. De advocaten van Musk volgden later op en zeiden dat een uitbetaling van $ 7,8 miljoen door Twitter aan Zatko ook een inbreuk was. Twitter heeft al deze vorderingen bestreden.

De Twitter-deal is slechts raakvlakken met de Zatko-hoorzitting. Zatko’s veiligheidswaarschuwingen over Twitter staan ​​hoogstwaarschijnlijk centraal in de commissie. “Als deze beweringen juist zijn, kunnen ze gevaarlijke gegevensprivacy- en veiligheidsrisico’s van Twitter-gebruikers over de hele wereld aantonen”, senatoren Dick Durbin en Chuck Grassley zei bij de aankondiging van Zatko’s getuigenis.

Zullen Zatko’s beschuldigingen een “materieel nadelig effect” vormen, waardoor Musk zou weglopen van de deal? “Hoe vreselijk alles is voor de samenleving doet er niet toe’ voor de rechtszaak, vertelde Ann Lipton van Tulane Law School aan DealBook. Zatko’s getuigenis zal alleen relevant zijn voor Musk’s juridische team als hij problemen aankaart die specifiek zijn voor Twitter en die het bedrijf echte financiële schade zouden kunnen berokkenen, of aantoont dat Twitter fraude heeft gepleegd met misleidende verklaringen in zijn regelgevende documenten of correspondentie over de deal, zei Lipton. Als dat niet het geval is, zal Musk zijn strategie moeten heroverwegen om uit de deal te wurmen.

Goldman Sachs kan een golf van banenverlies op Wall Street leiden. Gisteren bracht Lauren Hirsch van DealBook het nieuws dat de bank van plan was om volgende week honderden werknemers te ontslaan. Een vertraging van de deals heeft ertoe geleid dat veel Wall Street-bedrijven, die tijdens de pandemie ontslagen hadden genomen, tot de conclusie kwamen dat ze te veel bankiers hebben.

De EU beweegt zich in de richting van rantsoenering. De uitvoerende arm van het politieke blok weegt af om de lidstaten te vragen om verplichte doelen opleggen voor het verminderen van de macht gebruik, zijn laatste poging om de brandstofreserves uit te breiden en de prijzen laag te houden. Van de leden wordt verwacht dat ze zich terugtrekken, maar het nieuws over de beraadslagingen heeft ertoe bijgedragen dat de aardgasprijzen zijn gedaald.

Uber zal New Jersey 100 miljoen dollar aan achterstallige belastingen betalen, plus rente. De staat had het taxibedrijf ervan beschuldigd zijn chauffeurs jarenlang verkeerd te classificeren als aannemers in plaats van werknemers. Maar Uber ontkende dat de betaling een signaal was dat het zich terugtrok uit zijn argument dat zijn chauffeurs niet als werknemers zouden moeten worden geclassificeerd.

De mede-oprichter van Peloton vertrekt. John Foley, de uitvoerend voorzitter en voormalig CEO van het home-fitnessbedrijf, neemt per direct ontslag; geen reden werd gegeven. Zijn vertrek komt op het moment dat Peloton worstelt om zichzelf om te draaien, nadat hij in zes opeenvolgende kwartalen geld heeft verloren.

Bob Iger sluit zich aan bij de durfkapitaalfirma van Joshua Kushner. De voormalige CEO van Disney wordt een venture partner bij Thrive Capital, verantwoordelijk voor het vinden van deals en het adviseren van portfoliobedrijven. Het is het laatste optreden na zijn pensionering voor Iger sinds hij vorig jaar stopte bij Disney.

Vanmorgen, voor de openingsbel, zal de regering de inflatiecijfers van de consumentenprijzen voor augustus rapporteren. Na maanden van stijgende prijzen kregen consumenten in juli uitstel. Economen denken dat de afgelopen maand meer van hetzelfde was, met een inflatie die daalde tot een nog steeds hoge 8 procent op jaarbasis, een daling van een piek van 9 procent in juni.

Velen op Wall Street geloven echter dat enige verlichting tijdelijk zal zijn. “Ik denk dat de grootste verkeerde overtuiging die investeerders vandaag hebben, is dat we zullen terugkeren naar pre-Covid-prijzen”, vertelde Greg Jensen, co-chief investment officer van het hedgefonds Bridgewater, gisteren aan de aanwezigen van de SALT-investeringsconferentie in New York. “We bevinden ons in de beginfase van een wereld die minder geglobaliseerd is, meer energie benadrukt en meer gepolitiseerd is.” Jensen kwam met een bearish voorspelling van “koppig hoge” inflatie, recessie en zelfs stagflatie.

Het goede nieuws: dalende gasprijzen drukken de inflatie. Verhoogde energieprijzen fungeren als een soort verbruiksbelasting, waardoor andere aankopen worden vertraagd. Nu gebeurt het tegenovergestelde. Bank of America meldde vrijdag dat de uitgaven aan benzine door zijn kaartklanten gedurende 13 opeenvolgende weken met 25 procent waren gedaald, en dat “voedde op de korte termijn een consumentenbounce”.

Het slechte nieuws: lagere gasprijzen kunnen uiteindelijk leiden tot meer inflatie. Meer koopkracht, dankzij goedkopere benzine, zou de vraag van de consument naar andere goederen kunnen verhogen, schreef Aditya Bhave, een wereldwijde en Amerikaanse econoom bij Bank of America.

Hoofdstraat blijft somber. In een Goldman Sachs-enquête onder Amerikaanse kleine bedrijven, die vanmorgen werd vrijgegeven, zei 77 procent van de respondenten dat de inflatiedruk de afgelopen drie maanden was toegenomen, waardoor hun vermogen om personeel aan te nemen en uit te breiden, werd aangetast naarmate klanten bezuinigden. Eenennegentig procent van de ondervraagden zei dat inflatie van invloed zou kunnen zijn op hoe ze stemmen bij de tussentijdse verkiezingen van november, omdat ze het veld vergroten voor de meest pro-kleine zakelijke kandidaat.

Voor meer informatie over het CPI-rapport van vandaag, zie de speciale briefing van The Timesdie gedurende de dag zal worden bijgewerkt.


De kwestie van wetgevers die aandelen en andere effecten verhandelen, ondanks mogelijke belangenconflicten met hun wetgevende taken, is een groeiend onderwerp van twist binnen en buiten het Congres. Een nieuwe analyse van The Times laat zien hoe wijdverbreid die handel is.

Bijna een vijfde van de huidige senatoren of vertegenwoordigers meldde transactieshetzij door henzelf of door familieleden, tussen 2019 en 2021. The Times identificeerde meer dan 3.700 transacties, of meer dan 10 procent van de transacties door leden van het Congres geregistreerd in de Capitol Trades-database, die mogelijk problematisch waren.

Alleen al de timing zal bij sommige transacties vragen oproepen. De analyse van de Times markeerde transacties die de verantwoordelijkheden van de wetgevende commissie van wetgevers kruisten. Twee voorbeelden sprongen eruit:

  • Senator Tommy Tuberville, Republikein van Alabama, kocht en verkocht veefutures ondanks zijn zitting in de landbouwcommissie van de Senaat.

  • Vertegenwoordiger Alan Lowenthal, democraat van Californië, meldde dat zijn vrouw aandelen in Boeing had verkocht de dag voordat de House Transportation Committee, waarin hij zetelt, schadelijke bevindingen over de 737 Max-crashes naar buiten bracht.

Beide wetgevers zeiden dat de transacties werden afgehandeld door effectenmakelaars zonder hun tussenkomst.

Het congres heeft manieren voorgesteld om de handelsregels voor zijn leden aan te scherpen, met de kwestie die zeldzame tweeledige steun krijgt. Maar, meldt The Times, of een van die rekeningen dit jaar door beide kamers van het Congres zal worden goedgekeurd en het bureau van president Biden zal bereiken, is zeer twijfelachtig.


— Landen Purifoy, een 22-jarige maker van korte video’s, die zegt dat hij meer kijkers kan trekken het produceren van inhoud voor TikTok, YouTube en andere sociale mediaplatforms dan hij kan voor Instagram Reels.


Een groeiend aantal bedrijven beweert dat de FTC niet de grondwettelijke bevoegdheid heeft om hen te controleren.

Het tabaksbedrijf Altria en de e-sigarettenmaker Juul hebben dit argument gisteren naar voren gebracht in hun strijd tegen een gedeeltelijke fusie uitdaging dat de FTC eerder dit jaar verloor in de bestuursrechter en nu in beroep gaat. Tijdens de hoorzitting citeerde Noah Phillips, een FTC-commissaris, een historische uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1935 over de grondwettelijkheid van de FTC, met de vraag wat er sindsdien is veranderd. De rechters zelf zouden de vraag binnenkort kunnen beantwoorden.

Het Hooggerechtshof heeft al scepsis geuit over de macht van federale agentschappen. In juni oordeelde de meerderheid van de rechtbank dat de Environmental Protection Agency te ver had gelopen bij het beperken van de CO2-uitstoot. Die beslissing gaf definitief aan dat de conservatieve meerderheid van de rechtbank ook sceptisch zou kunnen zijn over het bereik van andere uitvoerende instanties – en er is geen gebrek aan rechtzoekenden die soortgelijke argumenten aandragen in federale en administratieve rechtbanken in de hoop ze naar de top te brengen voor beoordeling.

De rechters zullen binnenkort argumenten horen over een belangrijk jurisdictie-element van deze claims. De bodycam-ontwikkelaar Axon Enterprise, die een FTC-fusiebeoordeling aanvecht, wil dat het Hooggerechtshof zegt dat het de commissie voor de federale rechtbank kan aanvechten terwijl de administratieve zaak aan de gang is, in plaats van te wachten tot de interne procedure is voltooid. De zaak zal worden behandeld samen met een zaak van een accountant die wordt geconfronteerd met aanklachten van de SEC die de grondwettelijkheid van die commissie aanvecht. Hoewel het Hooggerechtshof niet zal beslissen over de onderliggende vragen – of de agentschappen en hun processen grondwettelijk zijn – zou een uitspraak voor Axon en de accountant kunnen leiden tot een vloedgolf van federale rechtbankuitdagingen, waarvan de rechters er een zouden kunnen herzien.

“De FTC heeft geen grondwettelijk geldige bevoegdheid om rechtszaken aan te spannen”, advocaten voor Walmart schreven onlangs in a motie om af te wijzen beschuldigingen dat het telemarketingregels heeft geschonden. Ze stellen dat er veel is veranderd in de manier waarop de FTC werkt sinds die beslissing van het Hooggerechtshof van 1935, en dat het tijd is om te heroverwegen. Wat vanzelfsprekend is, na de laatste nogal dramatische term, is dat de rechters geneigd zouden kunnen zijn om het eens te zijn en graag een van deze zaken willen behandelen.

Aanbiedingen

Beleid

Het beste van de rest

  • De angst voor het terugroepen van babyvoeding is misschien voorbij, maar de voorraden van het product raken in veel delen van de VS (NYT) wanhopig op.

  • Columbia zakte van nummer 2 naar nummer 18 in de laatste ranglijsten van US News en World Report, nadat het had toegegeven dat het gegevens verkeerd had berekend in zijn inzendingen voor de beoordelingen. (NYT)

  • HBO ruimde weer op bij de Emmy’s, maar televisiemanagers vrezen wat ontslagen en krappere productie-uitgaven voor hun branche zullen betekenen. (NYT)

  • Kanye West zegt dat hij het alleen zal doen in zijn kledinginspanningen zodra zijn contracten met Adidas en Gap aflopen. (Bloomberg)

Bedankt voor het lezen! Zie je morgen.

We willen graag uw feedback. Stuur een e-mail met gedachten en suggesties naar dealbook@nytimes.com.

We willen graag uw feedback! Stuur een e-mail met gedachten en suggesties naar dealbook@nytimes.com.