Take a fresh look at your lifestyle.

Inside the small Redfern Terrace, remodeled by Sydney architect Adele McNab

Behind the doors of this small terraced house lies a beautiful hideaway with sun-filled living areas and a Balinese-inspired outdoor shower – proving that no room is too small for a modern remodel

  • A narrow terrace converted into a beautiful modern home proves that no room is too small for luxury
  • At just three meters wide and 60sqm in size, Riley’s Terrace makes the most of its humble Redfern site
  • Split into two buildings by Sydney architect Adele McNab, the layout creates the illusion of a larger area
  • McNab kept budget on track by repurposing existing floorboards and repurposing original bricks
  • The crowing glory is a courtyard separating the two buildings with a Balinese inspired outdoor shower

Advertisement


<!–

<!–

<!–

<!–

<!–

<!–

<!–

A narrow terraced house in an up-and-coming Sydney neighborhood has been converted into a spectacular home, proving that no room is too small for modern luxury.

At just three meters wide and 60sqm in size, Riley’s Terrace makes the most of its modest 19th-century site in Redfern, 2.5 miles south of the CBD.

Split into two structures by acclaimed architect Adele McNab, the unusual layout – separated by a courtyard with a Balinese-inspired outdoor shower – creates the illusion of a space much larger than its actual size.

Ms. McNab, who designed the house while heavily pregnant with her first child, kept the small budget on track by repurposing existing floorboards, repurposing original bricks, and sticking to a color palette of raw materials such as earthy concrete that required little. improvement.

A narrow terraced house in an up-and-coming Sydney neighborhood has been converted into a spectacular modern home that proves that no room is too small for luxury

A narrow terraced house in an up-and-coming Sydney neighborhood has been converted into a spectacular modern home that proves that no room is too small for luxury

Just three meters wide and 60sqm in size, Riley's Terrace makes the most of its modest Redfern site, 2.5 miles south of the CBD

Just three meters wide and 60sqm in size, Riley's Terrace makes the most of its modest Redfern site, 2.5 miles south of the CBD

Split into two buildings by acclaimed architect Adele McNab, the unusual layout separated by a courtyard with a Balinese-inspired outdoor shower creates the illusion of a space much larger than its actual size.

Split into two buildings by acclaimed architect Adele McNab, the unusual layout separated by a courtyard with a Balinese-inspired outdoor shower creates the illusion of a space much larger than its actual size.

Just three meters wide and 60sqm in size, Riley’s Terrace makes the most of its modest Redfern site, 2.5 miles south of the CBD

Ms. McNab, who designed the house while heavily pregnant with her first child, kept the small budget on track by sticking to a color palette of raw materials like earth-colored concrete that required little improvement.

Ms. McNab, who designed the house while heavily pregnant with her first child, kept the small budget on track by sticking to a color palette of raw materials like earth-colored concrete that required little improvement.

Ms. McNab, who designed the house while heavily pregnant with her first child, kept the small budget on track by sticking to a color palette of raw materials like earth-colored concrete that required little improvement.

Her vision was recognized in the Australian Houses Awards 2021, where the terrace was shortlisted for House Alteration and Addition under 200 square metres.

Heritage restrictions and problems with access to the sun meant that options for expansion or extension were rejected from the start, but that didn’t deter the acclaimed architect.

Instead, her design focuses on natural light, creating a sense of space by leaving the walls open and visible where possible.

The design focuses on natural light and creates a sense of space by leaving the walls open and visible where possible

The design focuses on natural light and creates a sense of space by leaving the walls open and visible where possible

The design focuses on natural light and creates a sense of space by leaving the walls open and visible where possible

The terrace consists of two buildings connected by the courtyard

The terrace consists of two buildings connected by the courtyard

There is a street-facing block with living space and a street block that could be converted into a guest house or home office

There is a street-facing block with living space and a street block that could be converted into a guest house or home office

The terrace consists of two buildings connected by the courtyard, a street-oriented block with living accommodation and an avenue block that can be converted into a guest house or a home office

The terrace consists of two self-contained pavilions connected by the courtyard – a two-storey street building with living areas and a single-storey avenue block that can be converted into guest accommodation or a home office.

The rooms on the ground floor of the main house have a kitchen and bathroom, as well as two additional rooms suitable for entertainment and relaxation.

The upper floor, previously occupied by two bedrooms, has been merged into a single suite, while the original steep staircase has been replaced by a spiral staircase with a skylight.

Heritage restrictions and problems with access to the sun meant that options for expansion or extension were rejected from the start, but that didn't stop the acclaimed architect

Heritage restrictions and problems with access to the sun meant that options for expansion or extension were rejected from the start, but that didn't stop the acclaimed architect

Heritage restrictions and problems with access to the sun meant that options for expansion or extension were rejected from the start, but that didn’t stop the acclaimed architect

The rooms on the ground floor of the main pavilion have a kitchen and bathroom, as well as two additional rooms suitable for entertainment and relaxation

The rooms on the ground floor of the main pavilion have a kitchen and bathroom, as well as two additional rooms suitable for entertainment and relaxation

The upper floor, previously occupied by two bedrooms, has been merged into a single suite, while the original steep staircase has been replaced by a spiral staircase with a skylight

The upper floor, previously occupied by two bedrooms, has been merged into a single suite, while the original steep staircase has been replaced by a spiral staircase with a skylight

The rooms on the ground floor of the main pavilion have a kitchen and bathroom, as well as two additional rooms suitable for entertainment and relaxation

Ms McNab's vision was recognized in the Australian Houses Awards 2021 where the terrace was shortlisted for House Alteration and Addition under 200 square meters

Ms McNab's vision was recognized in the Australian Houses Awards 2021 where the terrace was shortlisted for House Alteration and Addition under 200 square meters

Ms McNab’s vision was recognized in the Australian Houses Awards 2021 where the terrace was shortlisted for House Alteration and Addition under 200 square meters

The site limitations made it challenging to work in the kitchen, but Ms. McNab solved the problem with clever space-saving installations.

“The inclusion of an in-situ bench seat…with awning windows that double as rain protection, allows year-round use and expands the interior courtyard kitchen,” she said. Domain.

The crowning glory of the courtyard is a towering grass tree anchored in the center, surrounded by Cowra Gold pebbles connecting the two buildings on either side.

“Because the project was wedged in the middle of the terrace row, smart ways to access light deeper into the house were vital,” explains Ms McNab.

Advertisement

.