Business is booming.

Junk food advertising restrictions prevent 100,000 obesity cases and may save the NHS £200m

Een verbod op reclame voor junkfood op het Londense openbaar vervoer heeft voorkomen dat 100.000 mensen zwaarlijvig werden, suggereert een analyse.

De regels van Sadiq Khan, geïmplementeerd in februari 2019, blokkeerden alle promoties van eten en drinken met veel vet, zout en suiker.

Betreffende items zijn cheeseburgers, gezouten noten en snoep.

Critici noemden het destijds ‘absurd’ en waarschuwden dat het nauwelijks verschil zou maken.

Maar nu suggereren bevindingen van de Universiteit van Sheffield en de London School of Hygiene and Tropical Medicine dat het controversiële beleid echt heeft gewerkt.

De bevindingen tonen strikte regels voor ongezonde voedseladvertenties ‘mensen helpen een gezonder leven te leiden’ zonder hen meer te kosten, aldus de onderzoekers.

Ze riepen op om een ​​soortgelijk beleid in het hele land uit te rollen.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, blokkeerde drie jaar geleden reclame voor eten en drinken met een hoog vet-, zout- en suikergehalte op de metro-, spoorweg- en bushaltes van Transport for London. Op de foto: mensen die reclame maken voor hamburgers van McDonalds in het metrostation Oxford Circus voordat het verbod werd ingevoerd

Analyse van de Universiteit van Sheffield en de London School of Hygiene and Tropical Medicine suggereren dat consumenten minder ongezonde producten eten als reactie op het verbod op reclame voor junkfood.  De bevindingen suggereren dat er 94.867 minder zwaarlijvige mensen in Londen waren dan verwacht 12 maanden nadat het beleid werd ingevoerd (rode linker balk).  Het cijfer is 4,8 procent lager dan verwacht.  Er waren ook 49.145 minder mensen met overgewicht, wat neerkomt op 1,8 procent lager dan verwacht (rode rechter balk)

Analyse van de Universiteit van Sheffield en de London School of Hygiene and Tropical Medicine suggereren dat consumenten minder ongezonde producten eten als reactie op het verbod op reclame voor junkfood. De bevindingen suggereren dat er 94.867 minder zwaarlijvige mensen in Londen waren dan verwacht 12 maanden nadat het beleid werd ingevoerd (rode linker balk). Het cijfer is 4,8 procent lager dan verwacht. Er waren ook 49.145 minder mensen met overgewicht, wat neerkomt op 1,8 procent lager dan verwacht (rode rechter balk)

Ondertussen waren er een jaar na invoering van de beperkingen 2.857 minder diabetesdiagnoses dan verwacht. Op de langere termijn wordt een daling van diabetesdiagnoses verwacht, met een piek zo'n drie jaar na beleidsimplementatie van 2.857 minder diabetesgevallen.  Het aantal mensen met diabetes zal dan naar verwachting stijgen naarmate individuen een vertraagde aanvang van deze ziekte ervaren

Ondertussen waren er een jaar na invoering van de beperkingen 2.857 minder diabetesdiagnoses dan verwacht. Op de langere termijn wordt een daling van diabetesdiagnoses verwacht, met een piek zo’n drie jaar na beleidsimplementatie van 2.857 minder diabetesgevallen. Het aantal mensen met diabetes zal dan naar verwachting stijgen naarmate individuen een vertraagde aanvang van deze ziekte ervaren

Uit de analyse blijkt ook dat er 1.915 minder gevallen van hart- en vaatziekten waren dan verwacht zonder het verbod op reclame voor junkfood.  Net als bij de diabetespercentages, zullen de voordelen van het beleid naar verwachting binnen drie jaar een hoogtepunt bereiken.  De verwachting is dat het aantal gevallen dan zal toenemen

Uit de analyse blijkt ook dat er 1.915 minder gevallen van hart- en vaatziekten waren dan verwacht zonder het verbod op reclame voor junkfood. Net als bij de diabetespercentages, zullen de voordelen van het beleid naar verwachting binnen drie jaar een hoogtepunt bereiken. De verwachting is dat het aantal gevallen dan zal toenemen

In reactie op de bevindingen zei de Londense burgemeester Sadiq Khan: 'Reclame speelt ongetwijfeld een belangrijke rol bij het promoten en aanmoedigen van de consumptie van minder gezond voedsel'

In reactie op de bevindingen zei de Londense burgemeester Sadiq Khan: ‘Reclame speelt ongetwijfeld een belangrijke rol bij het promoten en aanmoedigen van de consumptie van minder gezond voedsel’

HOE MOET EEN EVENWICHTIG DIEET ERUIT ZIEN?

Maaltijden moeten gebaseerd zijn op aardappelen, brood, rijst, pasta of andere zetmeelrijke koolhydraten, idealiter volkoren, volgens de NHS

Maaltijden moeten gebaseerd zijn op aardappelen, brood, rijst, pasta of andere zetmeelrijke koolhydraten, idealiter volkoren, volgens de NHS

• Eet elke dag minimaal 5 porties van verschillende soorten groenten en fruit. Alle verse, diepgevroren, gedroogde en ingeblikte groenten en fruit tellen mee

• Basismaaltijden op aardappelen, brood, rijst, pasta of andere zetmeelrijke koolhydraten, liefst volkoren

• 30 gram vezels per dag: Dit komt overeen met het eten van al het volgende: 5 porties groente en fruit, 2 volkoren granenkoekjes, 2 dikke sneetjes volkorenbrood en grote gepofte aardappel met schil

• Zorg voor een aantal zuivel- of zuivelalternatieven (zoals sojadranken) en kies voor opties met minder vet en minder suiker

• Eet wat bonen, peulvruchten, vis, eieren, vlees en andere eiwitten (inclusief 2 porties vis per week, waarvan één vettig)

• Kies onverzadigde oliën en smeersels en consumeer in kleine hoeveelheden

• Drink 6-8 kopjes/glazen water per dag

• Volwassenen zouden minder dan 6 g zout en 20 g verzadigd vet voor vrouwen of 30 g voor mannen per dag moeten hebben

Bron: NHS Eatwell Guide

Experts volgden de wekelijkse aankopen van levensmiddelenwinkels onder 1.970 Londense huishoudens via vragenlijsten.

Het winkelgedrag werd vergeleken met een controlegroep buiten de hoofdstad, waar geen reclameverbod voor junkfood bestond. Ze volgden ook trends in gewicht en ziekte in het gebied.

Het team heeft deze gegevens door een wiskundig model gehaald om het effect op de gezondheidsresultaten te schatten met en zonder de advertenties voor junkfood.

Voordat de beperkingen van de heer Khan werden ingevoerd, werd aangenomen dat 2 miljoen Londenaren zwaarlijvig waren en 2,7 miljoen overgewicht.

Hoewel de tol toenam, suggereren berekeningen dat er 94.867 minder zwaarlijvige mensen in Londen waren dan 12 maanden later werd verwacht.

Er waren ook 49.145 minder mensen met overgewicht, wat neerkomt op 1,8 procent minder.

Dit was gebaseerd op het vergelijken van verwachte trends in NHS-gewichtsgegevens.

Het team ontdekte ook dat er 5.000 minder gevallen van diabetes en hart- en vaatziekten waren dan verwacht.

Als gevolg hiervan zal de NHS naar verwachting £ 218 miljoen besparen gedurende de levensduur van de huidige bevolking – waarbij de meeste kostenbesparingen afkomstig zijn van verminderde artrose en hart- en vaatziekten.

Dr. Chloe Thomas, auteur van de eerste studie en onderzoeker aan de Universiteit van Sheffield, zei: ‘We weten allemaal hoe overtuigend en krachtig reclame kan zijn bij het beïnvloeden van wat we kopen, vooral het voedsel dat we eten.

‘Ons onderzoek heeft aangetoond wat een belangrijk hulpmiddel reclamebeperkingen kunnen zijn om mensen te helpen een gezonder leven te leiden zonder hen meer geld te kosten.

‘We hopen dat het aantonen van de aanzienlijke voordelen van het beleid bij het voorkomen van obesitas en de ziekten die door obesitas worden verergerd, ertoe zal leiden dat het op nationale schaal wordt uitgerold, iets dat levens en NHS-geld kan redden.’

De resultaten suggereren ook dat de verbeteringen op het gebied van gezondheid zich concentreren in de meest achtergestelde gebieden, zodat het beleid de ongelijkheid op gezondheidsgebied in heel Londen kan verminderen.

Het ongezonde advertentieverbod zorgde ervoor dat mensen met een middeninkomen meer calorieën uit hun dieet schrapten. Maar het had de grootste impact in de armste gebieden omdat ze over het algemeen minder gezond zijn, aldus de onderzoekers.

Het komt nadat hetzelfde team ontdekte dat de gemiddelde Londenaar nu elke week 385 calorieën minder kocht dan wanneer het verbod niet werd ingevoerd – het equivalent van anderhalve reep chocolade.

Professor Steve Cummins, een van de onderzoekers en mededirecteur van Volksgezondheid bij LSHTM, zei dat de nieuwste bevindingen ‘verder bewijs’ leveren van de reclamebeperkingen, die meer dan 80 lokale autoriteiten in het VK overwegen.

Eerder deze zomer werd Barnsley de nieuwste raad voor zwaarlijvigheid die reclame voor junkfood op alle openbare gebouwen verbiedt.

Soortgelijke benaderingen zijn uitgerold in vijf andere gemeenten: Greenwich, Haringey, Merton en Southwark in Londen, evenals de stad Bristol.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zei: ‘Reclame speelt ongetwijfeld een belangrijke rol bij het promoten en aanmoedigen van de consumptie van minder gezond voedsel.

‘Omdat zwaarlijvigheid bij kinderen het leven van jonge Londenaren in gevaar brengt, is het gewoon niet juist dat kinderen en gezinnen in de hoofdstad regelmatig worden overspoeld met advertenties voor voedsel dat hun gezondheid niet ondersteunt. Daarom was het me duidelijk dat er hard moest worden opgetreden. ‘

De laatste studie ‘toont opnieuw aan’ dat de ‘baanbrekende beperkingen’ het gedrag beïnvloeden, levens redden en de NHS honderden miljoenen ponden kunnen besparen, zei hij.

De studie werd gepubliceerd in de International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Sommige critici voerden echter aan dat ze de ‘gebrekkige methodologie’ van de studie, die gebruikmaakt van ‘misleidende modellering’, hebben uitgehaald.

Christopher Snowden, hoofd lifestyle-economie bij het Instituut voor Economische Zaken, twitterde dat het onderzoek ‘het ergste stukje activistische kwakzalverij in een tijdschrift dit jaar’ is.

Een rapport per groep, de GLA-conservatieven, voerden aan dat de heer Khan op gebrekkig en misleidend onderzoek vertrouwde om te beweren dat het beleid een succes was geweest.

Emma Best, GLA Conservatives Health-woordvoerder, zei: ‘Met de toenemende zwaarlijvigheid bij kinderen in Londen, onder de opvang en kinderen van het zesde leerjaar, is het brutaal voor de burgemeester om succes te claimen op basis van rommelwetenschap die ronduit en herhaaldelijk is ontkracht.

‘Met tot £ 25 miljoen aan verloren inkomsten en een gebrekkige en inconsistente implementatie van dit beleid, verwachten de Londenaren terecht dat de burgemeester stopt met het pushen van onbetrouwbaar onderzoek om zijn fouten te verdoezelen, en serieuze actie onderneemt om de gezondheid van de Londense kinderen te verbeteren. ‘

.