Business is booming.

Do you live in an anti-depressant hotspot?

Afgaande op de hoeveelheid antidepressiva die de huisartsen voorschrijven, moet Sunderland de meest deprimerende plaats in Engeland zijn.

In mei van dit jaar schreven artsen van de NHS Sunderland Clinical Commissioning Group (CCG) 71.306 antidepressiva voor aan de 286.855 patiënten in hun boeken. Dat komt neer op 248 artikelen per 1.000 patiënten – verreweg het hoogste voorschrijfpercentage in het hele land.

En dat is slechts het algemene gemiddelde cijfer voor het gebied: één praktijk – Bridge View Medical Group – gaf 378 antidepressiva per 1.000 patiënten, het hoogste percentage in een regio met het hoogste percentage in het hele land.

En, zoals Good Health heeft ontdekt, is er een enorme postcodeloterij bij het voorschrijven van antidepressiva – wat betekent dat in bepaalde gebieden van het VK (zie tabel rechts, om het voorschrijfpercentage in uw regio in mei te vinden), volgens nieuwe gegevens die vorige week zijn vrijgegeven, u hebben meer kans op medicijnen waarvan sommige onderzoeken suggereren dat ze niet beter zijn dan een placebo als het gaat om milde of matige depressie, maar toch bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Het gebruik van antidepressiva in het VK stijgt enorm – eerder deze maand werd onthuld dat het aantal voorgeschreven in Engeland in het jaar tot mei 2022 met meer dan 5 procent was gestegen.

Charlotte Brighton, 36, een nagelstyliste, woont in Gosport, Hants, met echtgenoot Gary, 36, en hun kinderen van tien en vijf.  Ze zegt: Toen ik de diagnose depressie kreeg, kreeg ik te horen dat ik een antidepressivum moest gebruiken - er was geen andere optie.  'Dit is de beste manier van handelen en de snelste', zei mijn huisarts.  De wachttijd voor begeleiding was maanden

Charlotte Brighton, 36, een nagelstyliste, woont in Gosport, Hants, met echtgenoot Gary, 36, en hun kinderen van tien en vijf. Ze zegt: Toen ik de diagnose depressie kreeg, kreeg ik te horen dat ik een antidepressivum moest gebruiken – er was geen andere optie. ‘Dit is de beste manier van handelen en de snelste’, zei mijn huisarts. De wachttijd voor begeleiding was maanden

En vrouwen hebben meer dan twee keer zoveel kans om medicijnen te krijgen met medicijnen, waaronder antidepressiva voor angst, dan mannen, meldde de British Journal of General Practice.

Een deel van de toename van antidepressiva is te wijten aan het effect van de pandemie op de geestelijke gezondheid. Maar dit was de zesde opeenvolgende jaarlijkse stijging: het aantal voorschriften voor antidepressiva in Engeland steeg met maar liefst 34 procent in zes jaar, tot meer dan 83 miljoen per jaar in 2021/22.

En toch riep vorige week gepubliceerd onderzoek vragen op over het gebruik van antidepressiva op zo’n schaal. Het suggereerde dat de overtuiging dat depressie wordt veroorzaakt door een ‘onbalans’ van de chemische serotonine in de hersenen een mythe is.

Serotonine is een chemische boodschapper die berichten tussen zenuwcellen doorgeeft en een gebrek daaraan is de oorzaak van depressie.

Joanna Moncrieff, een professor in de psychiatrie aan het University College London, was de hoofdonderzoeker van het project, dat de bevindingen van onderzoeken met 300.000 patiënten bekeek.

‘We kunnen gerust stellen dat er, na een enorme hoeveelheid onderzoek gedurende meerdere decennia, geen overtuigend bewijs is dat depressie wordt veroorzaakt door serotonine-afwijkingen’, zegt ze.

Dit ondermijnt de basis van tientallen jaren van voorschrijven van de meest voorgeschreven antidepressiva, met name selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s). En zoals bij elk medicijn kunnen deze medicijnen bijwerkingen hebben: in het geval van SSRI’s omvatten deze ‘zich geagiteerd voelen, beverig of angstig, ziek voelen of zijn, indigestie en diarree of constipatie’, aldus de NHS.

Eraf komen kan ook problematisch zijn. Geestelijke gezondheid liefdadigheid Mind zegt dat ontwenning duizeligheid of duizeligheid, elektrische schoksensaties, problemen met beweging of onwillekeurige bewegingen, sensorische stoornissen, zoals vreemde dromen of iets ruiken dat er niet is, kan veroorzaken.

Het gebruik van antidepressiva in het VK stijgt enorm - eerder deze maand werd onthuld dat het aantal voorgeschreven in Engeland in het jaar tot mei 2022 met meer dan 5 procent was gestegen

Het gebruik van antidepressiva in het VK stijgt enorm - eerder deze maand werd onthuld dat het aantal voorgeschreven in Engeland in het jaar tot mei 2022 met meer dan 5 procent was gestegen

Het gebruik van antidepressiva in het VK stijgt enorm – eerder deze maand werd onthuld dat het aantal voorgeschreven in Engeland in het jaar tot mei 2022 met meer dan 5 procent was gestegen

Uit een recensie van Public Health England, gepubliceerd in 2019, bleek dat 20 procent van de mensen die na slechts een maand stopten met het gebruik van antidepressiva, dergelijke ‘ontwenningsverschijnselen’ zou krijgen.

Ondertussen suggereren cijfers dat vrouwen meer kans hebben om aan de pillen te komen.

Professor Moncrieff zegt: ‘Eén theorie is dat vrouwen hun problemen internaliseren, terwijl mannen ze externaliseren – dwz vrouwen worden depressief; dat wil zeggen, ze geven zichzelf de schuld, en mannen worden boos en geven andere mensen of dingen de schuld.’

Uit onderzoek dat eerder dit jaar in het British Journal of General Practice werd gepubliceerd, bleek dat vrouwen meer dan twee keer zoveel kans hadden om de diagnose angst te krijgen en antidepressiva voorgeschreven te krijgen, en dat ze ‘meer op hun gemak waren om hulp te zoeken voor psychische aandoeningen’ dan mannen, die meer last hadden van ‘ het stigma dat samenhangt met een slechte geestelijke gezondheid’.

Professor Moncrieff voegt eraan toe dat vrouwen ook vaak gezinsverantwoordelijkheden op zich nemen ‘en vaak niet de voor de hand liggende publieke beloningen die bij een loopbaan horen’.

Maar als dit helpt om het verschil tussen de seksen te verklaren, als het erom gaat waarom als je in Hampshire woont, je veel meer kans hebt om SSRI’s te krijgen dan als je in Frimley, Surrey woont – het plaatje is ingewikkelder.

Neem de regio met het hoogste voorschrijfpercentage, de NHS Sunderland CCG, met 286.855 patiënten (met 248 antidepressiva per 1.000 patiënten in mei).

Daarentegen heeft Noordwest-Londen, waar huisartsen in totaal 2,7 miljoen patiënten in hun boeken hebben, het laagste percentage, slechts 53 items voor elke 1.000 patiënten.

Blijkbaar zijn mensen in Londen over het algemeen minder depressief – de opdrachtgroep in Noordwest-Londen vertelde Good Health dat de hoofdstad ‘de laagste prevalentie van depressie in het VK heeft’.

Maar het voegde eraan toe dat ‘de uitbreiding van de geestelijke gezondheidszorg, waaronder het programma Improving Access to Psychological Therapies (IAPT), een rol speelt in deze [low antidepressant prescription rate]’.

Het IAPT-programma, een landelijk initiatief dat in 2008 van start is gegaan, is bedoeld om patiënten met angst of depressie toegang te geven tot gesprekstherapieën, zoals counseling en cognitieve gedragstherapie (CGT).

De NHS zegt dat het ‘de behandeling van angststoornissen en depressie bij volwassenen in Engeland heeft getransformeerd’, maar het is beschikbaar voor een fractie van de meer dan acht miljoen volwassenen die antidepressiva gebruiken in Engeland.

In 2019/20 waren er 1,6 miljoen verwijzingen naar therapie, maar het jaar daarop waren dat slechts 1,46 miljoen.

Professor Martin Marshall, voorzitter van het Royal College of GPs, vertelde aan Good Health dat hoewel ‘antidepressiva vaak een effectieve behandeling zijn die patiënten kan helpen bij het omgaan met psychische aandoeningen’, huisartsen melden dat ‘toegang tot geschikte, alternatieve therapieën in de gemeenschap, zoals praattherapieën en CGT – die veel patiënten met psychische aandoeningen heilzaam vinden – is fragmentarisch in het hele land’.

Hij suggereert dat het fragmentarische aanbod van gesprekstherapieën ‘een waarschijnlijke factor is waarom er enkele regionale verschillen zijn in het aantal voorgeschreven antidepressiva’.

‘Dit moet dringend worden aangepakt om ervoor te zorgen dat patiënten snel toegang hebben tot de behandeling die ze nodig hebben’, vertelde hij aan Good Health.

Maar een gebrek aan financiering kan ertoe leiden dat huisartsen geen alternatief hebben voor medicatie – de goedkoopste, gemakkelijkste optie.

Toch staat dit op gespannen voet met wat experts zien als de oorzaak van depressie. ‘Het gaat er niet om wat er met ons aan de hand is, maar wat er met ons is gebeurd’, legt Heather Sequeira, een psycholoog en NHS-specialist in CGT, uit Milton Keynes, Buckinghamshire, uit.

Dr. Mark Horowitz, een klinisch onderzoeker in de psychiatrie aan University College London en North East London NHS Foundation Trust, en co-auteur van de paper van vorige week, is het daarmee eens.

‘De relatie tussen depressie en stressvolle levensgebeurtenissen, zoals relatiebreuk, baanverlies en lichamelijke ziekte, is ongelooflijk sterk’, zegt hij.

Volgens analyse door de NHS Business Services Authority in juli 2021 is er een duidelijk verband tussen het gebruik van antidepressiva en deprivatie. Zij vergeleek de receptstatistieken met de Index of Multiple Deprivation (een maatstaf voor deprivatie die rekening houdt met factoren als inkomen, huisvesting, misdaad en gezondheid) en vond concreet bewijs dat de meeste antidepressiva werden voorgeschreven in de meest achtergestelde gebieden.

‘De recepttarieven zijn sterk gecorreleerd met sociale achterstand en vooral hoog in gebieden waar de traditionele industrie achteruitging’, zegt professor Moncrieff. ‘Het suggereert dat we de gevolgen van sociaal-economische veranderingen behandelen.’

Om de gevolgen van dit alles voor de menselijke gezondheid het hoofd te bieden, is de huisartsenpraktijk Bridge View in het Southwick-gebied van de stad Sunderland, op slechts een steenworp afstand van een van de meest achtergestelde gebieden in Tyne and Wear.

De helft van de antidepressiva die in mei in Sunderland werden voorgeschreven, waren SSRI’s. Een woordvoerder van het North East en North Cumbria Integrated Care System, dat Sunderland bestrijkt, vertelde dat de voorschrijfpercentages van Good Health worden beïnvloed door ‘een reeks complexe en maatschappelijke factoren, waaronder ongelijkheden op gezondheidsgebied’.

In een poging om patiënten van antidepressiva af te helpen, heeft de Integrated Care Board nieuwe ‘deprescription guidance’ uitgegeven – de eerste in zijn soort in Engeland – om huisartsenpraktijken te ondersteunen ‘in therapeutische gesprekken met patiënten over hun langdurige behandeling’.

Dit omvat een ‘low-mood plan en depressie status check’ voor elke patiënt, wat heeft geleid tot een vermindering van 3,2 procent van het aantal patiënten dat antidepressiva voorgeschreven krijgt in Sunderland’.

De vraag blijft echter: zijn antidepressiva echt het antwoord voor veel van de anderen?

Ik wou echt dat ik eerder counseling had gehad

Charlotte Brighton, 36, een nagelstyliste, woont in Gosport, Hants, met echtgenoot Gary, 36, en hun kinderen van tien en vijf. Ze zegt:

Toen ik de diagnose depressie kreeg, kreeg ik te horen dat ik een antidepressivum moest gebruiken – er was geen andere optie.

‘Dit is de beste manier van handelen en de snelste’, zei mijn huisarts. De wachttijd voor begeleiding was maanden.

Na bijna tien jaar ellende had ik het gevoel dat ik geen keus had. Maar uiteindelijk heb ik 16 jaar aan de pillen geslikt.

Het kwam allemaal voort uit vijf jaar lang elke dag gepest worden op school. Ik begon ondraaglijke buikpijn te krijgen. Ik kreeg de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en kreeg alles van relaxantia tot krampstillers, maar niets hielp. Terugkijkend was het de stress van gepest worden die al mijn problemen veroorzaakte.

Nadat ik van school was gegaan, ging ik terug naar mijn huisarts – hij had inmiddels alle maagmedicatie in het boek geprobeerd. Toen ik hem vertelde dat ik me angstig voelde, zonder interesse in iets, zei hij: ‘Ik denk dat je een depressie hebt.’

Dus toen ik 20 was, kreeg ik fluoxetine [Prozac], dan citalopram. Ik begon met 20 mg per dag en bouwde het in vier jaar op naar 40 mg. Binnen een maand nadat ik citalopram had ingenomen, was ik minder angstig en meer geïnteresseerd in de wereld. Maar ik voelde me verdoofd en had geen emotie; Ik was ook moe, met een lage geslachtsdrift.

Toch zag ik dit als een noodzakelijk kwaad om vrij te zijn van depressies. In 2019 probeerde ik meer te weten te komen over counseling, maar kreeg te horen dat de wachtlijsten nog langer waren. Vlak na de pandemie had ik een beetje een inzinking. Ik hyperventileerde en voelde paniek. Op een dag viel ik snikkend op de grond.

Ik besloot om persoonlijke begeleiding te krijgen. Zes sessies zouden me £300 kosten, maar ik wilde praten met therapie. Ik zag een psychotherapeut die me hielp me open te stellen.

Er waren veel tranen, maar door counseling heb ik geleerd dat emoties normaal zijn. Deze emoties zijn iets dat ik zou moeten voelen, in plaats van het gevoel van gevoelloosheid dat ik 16 jaar had.

Ik voel me nu zoveel beter. Ik ben mezelf langzaam aan het afbouwen van de pillen, tot 10 mg. Ik wou dat ik eerder advies had gekregen. Het heeft mijn leven veranderd.

Interview door Julie Cook

.